Idi na:

LAŽNI PLAFONI – RASPORED SPOJEVA

Napomena: Želeli bismo da pomognemo što većem broju ljudi koji su zainteresovani za ovu temu. Zato ćemo koristiti termine “lažni plafon”, i “spušteni plafon”, čak iako prvi termin nije tako precizan kao drugi.
Ovaj članak je dodatak članku koji je objavljen prošlog meseca kada smo govorili o obezbeđivanju stabilnosti lažnih plafona. Ovoj put govorimo o spojevima u plafonskim sistemima i razlozima zbog kojih su  oni potrebni.
Prvi razlog je kontrakcija i dilatacija gipsanih ploča. Razlike u temperaturi i vlažnosti između vremena instalacije i normalnog korišćenja, kao i razlike u okruženju u poslednjem periodu, su kriterijumi koji nameću gornje granice površine ili dužine gipsane ploče. Na primer, u slučaju uskog plafona koridora, on će biti podeljen na maksimalnu dužinu od 15 m. U slučaju lažnih plafona velikih površina, oni se trebaju podeliti na površine od oko 250 m2. 
Kao nestrukturne komponente, lažni plafon (spušteni plafon) treba projektovati i konfigurisati prema specifikacijama P100-1/2013. Dakle, za površine veće od 250m2, potrebni su takvi spojevi. 
Takvi spojevi se moraju izvesti kod strukturnih spojeva zagrada uzimajući u obzir vrednosti pomeranja oba građevinska tela. 
Arhitektonski oblik plafona od gipsanih ploča podrazumeva pozicioniranje spojeva na plafonima. Svako površinsko izvijanje treba tretirati u takvu svrhu. 
U nekim slučajevima, za isti plafon, postoje različite strukture podrške. Na primer, armirani beton i metalne konstrukcije u konzoli. Zbog različitog ponašanja ovih konstrukcija koje podržavaju lažni plafon, dilatacioni spoj je neophodan.

Na slici u nastavku dat je detaljan raspored dilatacionih spojeva za plafone uzimajući u obzir gorenavedene aspekte.
Article 1

Spušteni plafon NIDA System

Predlog izrade dilatacionih spojeva

1. Spušteni plafon; površina < 250m2

2. Dilatacioni spojevi u sistemu spuštenih plafona

3. Dilatacioni spoj konstruktivnih elemenata zgrade

Kako se prave spojevi za lažne plafone?
Spoj obuhvata kompletan prekid pločastih komponenata, NIDA gipsanih ploča i struktura.
 NIDA Metal. Minimalna veličina dilatacionog spoja je 30 mm. Samo konstrukcijski spojevi mogu biti veći od 30 mm, pri čemu kretanje zgrada zahteva ovu vrednost.
U nastavku možete naći neke primere spojeva plafona, od jednostavnih do četvorostrukih obloga.
Article 2

1. Nonius visilica

2. NIDA metal CD60 profil

3. NIDA gips kartonska ploča

4. Vijak NIDA AF212

5. Parče NIDA gips kartonske ploče

6. PVC lajsna

7. Čelični tipl

8. Distancer

Article 3

1. Distancer

2. Čelični tipl

3. Vijak AF212

4. Vijak AP421

5. NIDA metal CD60 profil

6. NIDA gips kartonska ploča

7. PVC lajsna

8. Parče NIDA gips kartonske ploče

9. Nonius visilica

Situacije se mogu razlikovati od slučaja do slučaja, u zavisnosti od složenosti plafona. Glavni rizik za plafon koji je izgrađen bez obzira na gorenavedene aspekte je pojava pukotina, lokalno propadanje završnih materijala gipsanih ploča, i ne samo to. U slučaju lažnih plafona sa različitim nosačima (primeri: kruta konstrukcija - armirani beton ili zid, fleksibilna konstrukcija - metalne konstrukcije u konzoli), ali sa kontinualnom obloženom površinom, postoji visok rizik lokalnog degradiranja plafona. Ponašanje potpornih struktura na seizmičku akciju čini razliku.
Najveći rizik je propadanje duž spojeva između gipsanih ploča.

S obzirom na gorenavedene aspekte, konfiguraciju lažnih plafona treba uraditi uzimajući u obzir specifikacije proizvođača sistema i specifičnosti projekta.
Zbog toga Siniat tim pruža tehničku podršku i u fazi projektovanja i u fazi izvršenja. Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate ili popunite obrazac za tehnička pitanja. Odgovorićemo u roku od 2 radna dana.

Pogledajte ostale članke